torstai 15. joulukuuta 2011

Mitä laitamme päivittäin kasvoillemme?

Olen koko elämäni käyttänyt ihan tavallista kosmetiikkaa, mutta jokin aika sitten kiinnostukseni luonnonkosmetiikkaa kohtaan heräsi. Etsin aiheesta paljon tietoa netistä (esimerkiksi Karkkipäivä-blogi on tässä asiassa hyödyllinen, sillä Sannilta löytyy arvostelut melkein mistä vain luonnonkosmetiikan tuotteesta). Silmät kuitenkin väsyivät jatkuvasta koneella olemisesta, joten päätin lainata kirjastosta tavallista kosmetiikkaa ja luonnonkosmetiikkaa vertailevan kirjan.

Rita Stiens - Totuus kosmetiikasta
Lähdin sitten lukemaan tätä vuonna 2008 ilmestynyttä Rita Stiensin kirjaa nimeltä Totuus kosmetiikasta. Totuutta kosmetiikasta tuskin tietää kukaan, mutta annoin kirjalle mahdollisuuden. Jotkut teistä ovat varmaankin myös lukeneet tämän opuksen, mutta ajattelin nostaa vielä esiin kirjan tuottamia ajatuksiani.

Kirjasta käy melko selvästi selväksi kirjoittajan oma kanta luonnonkosmetiikkaa ja tavallista kosmetiikkaa vertailtaessa: luonnonkosmetiikka voittaa tavallisen mennen tullen. Itse suhtaudun tähän vähän kriittisesti, sillä onhan luonnonkosmetiikassakin omat haittansa. Tosin haittoja on erilaisia ja eri suuruisia, joten niitä on vaikea vertailla. Tavallisen kosmetiikan INCI:t kuitenkin sisältävät enemmän ''mörköjä''. Kirja sisältääkin aika pitkän luettelon kosmetiikan ainesosista, ja ne ovat merkattu symbolein hyviksi tai huonoiksi. (=kätevää)

Laveralta lainattu
Stiens kertoo kirjassaan hyödyllistä tietoa, kuten mitkä ainesosat edistävät ihon ja hiusten hyvinvointia.  Koukuttavaa! Heti täytyi hakea kaikki purkit ja pullot, ja tutkiskella sisältävätkö ne näitä hyviä (vai huonoja) ainesosia. Petyin hieman, sillä olin ostanut parabeenittömän Nivean kasvoveden ja kirjaa lukiessani tajusin, että parabeenit on korvattu mahdollisesti jopa haitallisemmilla aineilla. Höh! Stiens sai minut vakuuttuneeksi siitä, että luonnonkosmetiikka on valmistettu paremmista ainesosista kuin tavallinen kosmetiikka.

Kirjassa kumotaan myös väite, jonka mukaan kalliit tuotteet olisivat parempia kuin edullisemmat. Kalliit tuotteet saattavat sisältää jotain arvokkaampaa ainesosaa, kuin edulliset, mutta niin pienissä määrin, että iho hyötyy siitä +/- nolla. Sama pätee anti-aging tuotteisiin, jotka ovat yleensä reilusti kalliimpia kuin normaalit tuotteet, mutta ne sisältävät vain hetkellisesti kasvoja silottavia ainesosia, jotka lähtevät kasvoja pestessä. Niillä on siis vaikutusta vain ulkonäköön, ei niinkään ihon hyvinvointiin. Kirja pisti kyllä ajattelemaan oman ihon vanhenemista, joka on siis väistämätöntä. Hyvillä geeneillä sen sijaan on kirjan mukaan vaikutusta. Pelottaa ajatus ryppyisestä ihosta :/

Mutta tuosta ihon hoidosta.. Aloin miettiä, mahdanko hoitaa ihoani jopa liikaa? Tarvitseeko iho niin paljon erilaisia tuotteita, joita joka päivä läträän? Kaikki rasvaamiset sun muut ovat niin automaattisia tapoja, ettei niitä välttämättä edes ajattele. Aion tehdä iholleni palveluksen ja jatkossa kuunnella sitä. Uudenvuoden lupaukseni (onko liian aikaista uudenvuoden lupauksille?) on myös tutustua luonnonkosmetiikan tarjontaan vähän paremmin ja mahdollisesti siirtyä pikkuhiljaa tavallisista tuotteista siihen. Hyvä päättää tämä postaus L´oréalin vanhimpaan sloganiin: Because I'm worth it :D


Millaisia ajatuksia luonnonkosmetiikan ja tavallisen kosmetiikan erot teissä herättävät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vain raapustamaan omaa mielipidettä tai kysymystä kommenttikenttään! :)